Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

1 Φεβρουαρίου 2009 - Κοπή πίτας - Αφιερώματα

 

Κοπή πίτας

Η κοπή της πίτας έγινε την Κυριακή 1 Φεβουαρρίου 2009 στις 5:30 μ.μ. στο χώρο του Πολιτιστικού μας Κέντρου.

Ο Ιερέας της ενορίας μας Αιδεσιμότατος Διονύσιος Λιβανάς ευλόγισε τη Βασιλόπιτα.

Το φλουρί της πίτας που αντιστοιχούσε σε μια χειρόγλυπτη εικόνα έτυχε ο Γιώργος Βικτωράτος.

 

Αφιερώματα

Στην εκδήλωση αυτήν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου μας, παρουσιάσε για δεύτερη φορά τη ζωή και το έργο ανθρώπων που έζησαν στο χωριό μας και έβαλαν ένα λιθαράκι στο βωμό της Δημιουργίας, της Ειρήνης και της Προόδου τούτου του τόπου.

Φέτος τιμήθηκαν ο κύριος Αρίστος Γκολφινόπουλος και η σύζυγό του κυρία Γκρέτα Γκολφινοπούλου παρουσία του εγγονού τους κυρίου Αρίστου Γκολφινόπουλου του Μιχαήλ.
Παρεβρέθηκαν ο Πρόερδος του Τοπικού συμβουλίου Λόγγου κύριος Σπύρος Ηλιόπουλος και πολλά από τα βαπτηστήρια της κυρίας Γκρέτας Γκολφινοπούλου.

Το ζεύγος Αρίστος Γκολφινόπουλος και Γκρέτα Γκολφινοπούλου       Η κυρία Γκρέτα Γκολφινοπούλου

 

Ο Αρίστος Γκολφινόπουλος γεννήθηκε το 1898 και υπήρξε οχι μόνο πρόεδρος της τότε κοινότητας Λόγγου αλλά και πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου και επίσης επίτροπος του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου για πολλά χρόνια. Πέθανε στο Λόγγο στις 29. 5. 1986 σε ηλικία 88 χρονών.

Η Γκρέτα Γκολφινοπούλου γεννήθηκε το 1899 στη Λειψία της Γερμανίας.
Ο Φιλοπροοδευτικός Όμιλος Λόγγου τιμά με αυτήν την εκδήλωση την γερμανίδα, που πρόσφερε τόσα πολλά στη χώρα που έζησε και αγάπησε. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής η κυρία Γκρέτα - όπως ονομάστηκε από τους συγχωριανούς - δούλευε σαν διερμηνέας στη γερμανική Κομμαντατούρ στο Αίγιο και υποστήριξε την αντίσταση και μέσα από τις πράξεις της αντιπροσώπευσε μια άλλη Γερμανία.

Σαν παράδειγμα ανεφέρουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Η Εθνική Αντίσταση στην Αιγιάλεια 1941-1944" του Γεωργίου Θ. Παπαγεωργίου:
"Ο μαθητής της στα γερμανικά Πάνος Παναγόπουλος φαρμακοποιός Αιγίου του Πανεπιστημίου της Βιέννης, σε προφορική του μαρτυρία στο γράφοντα ανέφερε τα εξής: Η Γκρέτα του είχε πει, ότι δυό - τρεις μέρες προ της καταστροφής των Καλαβρύτων είχε πάει νύχτα στις 9 στο δεσπότη Θεόκλητο που καθόταν τότε στο παλιό αρχοντικό του Σ. Σταυρόπουλου στο τέρμα της οδού Καποδίστρια, κτύπησε την πόρτα και μόλις είδε το δεσπότη του είπε: - Σεβασμιώτατε, οι Γερμανοί θα καταστρέψουν τα Καλάβρυτα, πηγαίνετε ή ειδοποιείστε τους κατοίκους να φύγουν, είδα το έγγραφο στην Κομμαντατούρ".

Η Γκρέτα Γκολφινοπούλου πέθανε στο Λόγγο στις 30. 12. 1974 σε ηλικία 75 ετών.

 

Ο εγγονός κύριος Αρίστος Γκολφινόπουλος με την πρόεδρο του συλλόγου και η πρόεδρος με τον κύριο Λεωνίδα Σφήκα, μαθητή της κυρίας Γκρέτας Γκολφινοπούλου, ο οποίος μας μίλησε για τη ζωή της.

 

Χορός

Την εκδήλωση έκλεισε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσιάζοντας χορούς από όλη την Ελλάδα.


<- πίσω