Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

31 Ιανουαρίου 2010 - Κοπή πίτας - Αφιερώματα

 

 

Κοπή πίτας

Η κοπή της πίτας έγινε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 6:00 μ.μ. στο χώρο του Πολιτιστικού μας Κέντρου παρουσία του Δημάρχου Συμπολιτείας, κυρίου Δημήτρη Καλογερόπουλου, του Αντιδήμαρχου κυρίου Δημήτρη Καλαμίδα, του Πρόεδρου του Τοπικού Συμβουλίου, κυρίου Σπύρου Ηλιόπουλου και πλήθος κόσμου.

Ο Ιερέας της ενορίας μας Αιδεσιμότατος Διονύσιος Λιβάνης ευλόγισε τη Βασιλόπιτα.

Το φλουρί της βασιλόπιτας που αντιστοιχούσε σε μια εικόνα από μουράνο και ασήμι (προσφορά του χρυσοχόου κυρίου Παύλου Κλωνή) κέρδισε φέτος ο κύριος Λεωνίδας Σφίκας.

 

Αφιερώματα

 

Στην εκδήλωση αυτήν παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά η ζωή και το έργο ανθρώπων που έζησαν στο χωριό μας και έβαλαν ένα λιθαράκι στο βωμό της Δημιουργίας, της Ειρήνης και της Προόδου τούτου του τόπου.

Ο κύριος Θεόδωρος Καπουράλος γεννήθηκε 1896 στο Αίγιο και σε ηλικία 28 ετών παντρεύτηκε την κυρία Κωνσταντίνα Δασκαλοπούλου από το Λόγγο. Μετά δύο χρόνια έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Α.Ε.Ο (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός) και μαζί με την σύζυγό του και την θετή του κόρη ανεχώρησε για την πόλη των Κρεσταίνων του νομού Ηλείας. Ίδρυσε εκει το υποκατάστημα Α.Ε.Ο. ως Διευθυντής. Μέχρι το έτος 1944 υπηρέτησε όλες τις πρωτεύουσες των νομών Πελοποννήσου και χρησιμοποιώντας το νόμο της εντοπιότητας μετετέθει στο Αίγιο ως Γενικός Επόπτης εξαγωγής σταφίδας όπου και υπηρέτησε έως το έτος 1954. Συνταξιοδοτήθηκε με το νόμο εθελουσίας εξόδου σε ηλικία 57 ετών. Νοσταλγός ο ίδιος και η σύζυγός του γύρισαν στην (Ιθάκη τους) τον Λόγγο.

Με την επιστροφή αυτήν, γιαυτόν και την οικογένειά του έμοιαζε η ζωή με λιμνάζοντα ύδατα και αναζήτησε λίγα πετραδάκια για να ταράξει τα νερά αυτά και - να το πετραδάκι:

Ο Φιλοπροοδευτικός Όμιλος Λόγγου "Ο Βύρων".

Στις 23 Μαρτίου του 1957 εκλέγεται παμψηφεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου και διατελεί Πρόεδρος για τρία χρόνια. Διοργανώνειμαζί με τα μέλη, στη θάλασσα στο χώρο του καφενείου του κυρίου Τουμασάτου (σημερινό Beau Rivage) μια μεγάλη Λαχειοφόρο με δωρεές των καταστημάτων του Αιγίου, με την φιλαρμονική και με επισήμους του Δήμου Αιγίου. Με τις εισπράξεις αυτές ανακαινίζουν το χώρο του θεάτρου, αγοράζουν καρέκλες και εκτελούν άλλες απαραίτητες εργασίες.

Ο κύριος Θεόδωρος Καπουράλος υπήρξε δραστήριος Πρόεδρος και άξιος συνεχιστής. Έβαλε και αυτός με την προσφορά του το λιθαράκι του στο βωμό της Δημιουργίας και της Προόδου του τόπου μας.

Σαράντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του κυρίου Θεόδωρου Καπουράλου, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου μας, με σεβασμό στη μνήμη του και αναγνωρίση της προσφοράς του αποφάσισε τούτο το αφιέρωμα για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Η πρόεδρος του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ κυρία Μαρία Τσαμτσούρη-Καπετζώνη παραδίδει στην κόρη του, Κυρία Ευδοκία Καπουράλου, μια αναμνηστική πλακέτα.

...


<- πίσω