Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ στην Άνω Χώρα
Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου

 

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ πραγματοποίησε μια εκδρομή στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας στη γιορτή του κάστανου.

Κτισμένη αμφιθεατρικά, η Άνω Χώρα είναι ένα χωριά που δεν χορταίνεις να τα περπατάς. Στην πλακόστρωτη πλατεία της δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, και δίπλα της ο θρυλικός Καρνάβαλος,το λεωφορειάκι που έκανε μέχρι το 1983 το δρομολόγιο Ναύπακτος - Άνω Χώρα - Κάτω Χώρα, και σήμερα στέκει στο κέντρο του χωριού, ιδιαίτερα καλοσυντηρημένο δωρεά του οδηγού του «στους κατοίκους της Άνω Χώρας, σε αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, για να θυμούνται».

    

 

 

Από τη Ναύπακτο ο δρόμος μας πήγαινε 52 χιλιόμετρα περνώντας τα χωριά Κάτω Δάφνη, Παλαιόπυργος, Λιμνίτσα, Τερψιθέα και Ελατού για να φτάσουμε στη Μεγάλη Λομποτινά, όπως λεγόταν η Άνω Χώρα παλαιότερα.

Χάρη στη φυσική ομορφιά η Άνω Χώρα έγινε ένας αξιοζήλευτος προορισμός, που κρατάει το παραδοσιακό χρώμα του χωριού της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η Άνω Χώρα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις δυτικές απολήξεις των Βαρδουσίων, στις πλαγιές του υψώματος που ονομάζεται Κερασοβούνι, και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας.

Στα μέσα Οκτωβρίου διοργανώνεται η γιορτή κάστανου και τσίπουρου όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες,) γλυκά κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή. Είναι μια περίοδος ξεχωριστή με πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

    

 


<- πίσω