Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ οργάνωσε μια τριήμερη εκδρομή στα

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ

από Τρίτη 24 Ιανουαρίου έως Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017.

Τρίτη: Αναχώρηση 7.00 π.μ. από το Λόγγο για
            Αμφιλοχία/Μέτσοβο (μεσημεριανό φαγητό)
Τετάρτη: Επίσκεψη στις Πρέσπες - Άγιος Γερμανός
Πέμπτη: Αναχώρηση για Καστοριά (μεσημεριανό
            φαγητό) και επιστροφή στο Λόγγο

    

 

1η μέρα

   Στάση στο Μέτσοβο

 

Ta Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στην επαρχία Αλμωπίας, 13 χιλιόμετρα ΒΔ της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Βόρας (πιο γνωστό με το όνομα Καϊμακτσαλάν), λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του Θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή με την οργιώδη βλάστηση. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37°C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις πηγές σε υψόμετρο 360 -390 μέτρα, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους.

Τα λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο και τα νερά έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Υπάρχει επίσης φυσιογραφικό, λαογραφικό μουσείο.

 

2η μέρα

Oi Λίμνες Πρέσπες

Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη.

O Άγιος Γερμανός και ο ναός του

Ο Άγιος Γερμανός βρίσκεται πάνω σχεδόν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, πάνω από την λίμνη μεγάλη Πρέσπα και σε υψόμετρο 1.040 μέτρων και αποτελούσε το κεφαλοχώρι της περιοχής των Πρεσπών και γνώριζε μεγάλη ακμή κατά το παρελθόν. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα, και διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου. Σημαντικοί Μακεδονομάχοι του χωριού, ήταν ο Αλέξιος Αλεξούδης, ο Ιωάννης Δαμούλης, ο Νικόλαος Κουτσούκης, ο οπλαρχηγός Στέργιος Μίσιος, ο Κωνσταντίνος Νάιδος και η Ελένη Χατζοπούλου, που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση του Ελληνισμού της περιοχής απέναντι στους Βούλγαρους κομιτατζήδες και την Οθωμανική αυθαιρεσία.

Λόγω των καιρικών συνθηκών - πολύ χιόνι και ομίχλη - αποφασίσαμε να μην επισκεφτούμε τις λίμνες και τον Άγιο Γερμανό, αλλά την Έδεσσα, Νάουσα και Βεργίνα.

   Έδεσσα                                                               Αγ. Νικόλαος Νάουσας

   Ταβέρνα Διόνυσος στο χωριό Ορμά

Βεργίνα

Η Βεργίνα βρίσκεται 13 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

3η μέρα

   Λίμνη Καστοριάς

 


<- πίσω