Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

 

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ διοργάνωσε σε συνεργασία με το γραφείο MATTHEOS-TOURS - Αίγιο μια ΕΚΔΡΟΜΗ για

Λίμνη Πλαστήρα,
Ελάτη,
Περτούλι,
Τρίκαλα,
Καλαμπάκα-Μετέωρα

από Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή
1 Οκτωβρίου 2017.

    

 

Λίμνη Πλαστήρα

Η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ.

Η ιδέα για την κατασκευή του φράγματος αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 επισκέφθηκε την γενέτειρά του. Βλέποντας το χώρο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, είπε πως "εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη"

Το φράγμα στο νότιο άκρο της λίμνης ολοκληρώθηκε το 1959.

 

Η Ελάτη

Η Ελάτη ή Τύρνα είναι ορεινό χωριό στο Νομό Τρικάλων και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε απόσταση 32 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων.

Το χωριό είναι χτισμένo αμφιθεατρικά στο όρος Κερκέτιο (Κόζιακας) μέσα σε δάσος σε ύψος 920 μέτρα κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου.

Η Ελάτη, πριν το 1943, βρισκόταν δυτικότερα και προς το ποτάμι. Το χρόνο αυτό κάηκε από τους Γερμανούς.

    

 

Το Περτούλι

Το Περτούλι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων σε απόσταση 54 χλμ. από τα Τρίκαλα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα περιτριγυρισμένος από βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια.

Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα. Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό.

Γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων, διαχειριζόμενο από τη Διοίκηση Δάσους Περτουλίου.

 

Τα Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ' άλλους του Ασωπού ποταμού.

    

Στις 23 Αυγούστου του 1881, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη περνάει σε ελληνική κυριαρχία μαζί με μέρος της υπόλοιπης Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Θα ξαναβρεθεί υπό Τουρκική κυριαρχία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για ένα περίπου χρόνο, μέχρι την τελική της ενσωμάτωση στην Ελλάδα (1898).

Στη περίοδο της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής τα Τρίκαλα αποτέλεσαν ιδιαίτερο πεδίο δράσης. Από τα Τρίκαλα καταγόταν ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης. Στα Τρίκαλα επίσης εκτέθηκε σε δημόσια θέα το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη μετά τον θάνατό του. Η πόλη απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή στις 18 Οκτώβρη του 1944.

Από τα Τρίκαλα κατάγεται μεταξύ άλλων ο Βασίλης Τσιτσάνης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα, του οποίου τραγούδια ακούγονται μέχρι και σήμερα.

 

Καλαμπάκα-Μετέωρα

Η Καλαμπάκα (το ονομά της είναι Τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «ισχυρό φρούριο») είναι κωμόπολη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου.
Είναι χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων. Η πόλη χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης του Αιγινίου.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας όπου εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.

Τα Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες. Από το 1988 τα μοναστήρια περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Περτούλι                                                                                                                                                                    Καλαμπάκα

 


<- πίσω