Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ προσκάλεσε τις γυναίκες μέλη και φίλες του συλλόγου μας για να γιορτάσουν όλες μαζί την

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

στις 8 Μαρτίου 2018 και 8.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λόγγου.

 

    

 

Χρόνια πολλά στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο!

 

Η διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Κλάρα Τσέτκιν (Clara Zetkin, 1857 - 1933) πρότεινε την διεθνή ημέρα γυναικών το 1910 στη δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη.
Η ημέρα εορτάζεται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά στη Δανία, Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία-Ουγγαρία.

 

 

Η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και δημοσιογράφος ήταν η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν (1861 – 1940).

Το 1893 ίδρυσε την "Ένωση υπέρ της Χειραφετήσεως των Γυναικών" και μετά πολλά κοινωφελή ιδρύματα ("Σχολή της Κυριακής, απόρων γυναικών και κορασίδων", 1890, το "Άσυλο Ανιάτων Γυναικών", το "Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης", την "Ένωση των Ελληνίδων" 1896, τον "Πατριωτικό Σύνδεσμο", 1898.)
Το 1887 αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο γυναικείο έντυπο στην ελληνική επικράτεια, την εβδομαδιαία εφημερίδα "Εφημερίς των Κυριών". Το 1911 η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν δημιούργησε το «Λύκειον των Ελληνίδων».

 

    

ΟΗΕ:
Είναι καιρός να εξετάζουμε την πρόοδο, να καλούμε για αλλαγή και να γιορτάζουμε τις πράξεις του θάρρους και της αποφασιστικότητας απλών γυναικών, που έπαιξαν εξαιρετικούς ρόλους στη χώρα και στην κοινωνία τους.

Θέμα 2018: #PressforProgress

 


<- πίσω