Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι Παναγία Κορφιώτισσα

 

Το Δ.Σ. διοργάνωσε σε συνεργασία με το γραφείο MATTHEOS-TOURS - Αίγιο

Προσκυνηματική εκδρομή στην
Ι. Μ. Παναγία Κορφιώτισσα

(Λειτουργία - Ακάθιστος Ύμνος)

για τα μέλη και τους φίλους του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018.

Αναχώρηση: 2.45 μ.μ. (Λόγγος, πηγάδι οδός Ευκαλύπτων)
Κόστος συμμετοχής: 10 € / άτομο

    

        Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

θεωρείται ποιητικό αριστούργημα ανεκτίμητης υμνολογικής αξίας, που συμπυκνώνει άριστα την ορθόδοξη Παράδοση, προβάλλει το δόγμα της πίστεως και φανερώνει την γλυκύτητα του προσώπου της Παναγίας που είναι οδηγήτρια, προστάτιδα και ελευθερώτρια κάθε πονεμένου ανθρώπου.

        Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ σε pdf: O ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ
Ερμηνεία στην νεοελληνική γλώσσα σε pdf: Ερμηνεία του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ

 

 

Πάνω από το χωριό Καμάρι του Δήμου Ξυλοκάστρου υψώνεται μεγαλόπρεπα η Κορυφή, το βουνό της Παναγίας. Εκεί μεταξύ των φαραγγιών Φόνισσας και Τρικαλίτικου σε υψόμετρο 731 μέτρων, στην κορυφή του λόφου "Κούτσα" βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι που ονομάζεται και Κορυφιώτισσα ή Κορφιώτισσα και έχει φανταστική θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

Η παράδοση αναφέρει ότι στα ερείπια αρχαίου κτίσματος, κτίστηκε στην αρχή ένα μικρό εκκλησάκι και αργότερα το μοναστήρι, γύρω στα 1750. Η σημερινή εκκλησία οικοδομήθηκε στα 1767. Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το μοναστήρι συνέδραμε τους αγωνιστές «Έδωκεν απ'άρχης της επαναστάσεως εις όνομα του έθνους προς τους εφόρους δημογέροντας και προς τον στρατηγό Ιωάννη Νοταρά, γρόσια 8.104».

Η διαβίωση των μοναχών στην Κορυφή, χωρίς νερό και εύκολη πρόσβαση, ήταν δύσκολη γι'αυτό αποφάσισαν να κατέβουν χαμηλότερα, όπου έκτισαν το κάτω μοναστήρι. Λέγεται πως η εικόνα τότε εξαφανίστηκε και ξαναβρέθηκε στο αρχικό μαναστήρι, προκαλώντας έτσι και την επανεγκατάσταση των μοναχών εκεί. Η ιστορία της μονής λέει πως παρουσιάστηκε η Παναγία στον ύπνο μιας κωφάλαλης και της υπέδειξε τον τόπο που βρίσκετε η εικόνα της. Αυτή αν και ήταν κωφάλαλη, μίλησε και αφηγήθηκε στους συγχωριανούς της το όραμα που είχε δει. Με την συνδρομή κατοίκων από τα γύρω χωριά ανακαινίστηκαν τα κελιά και η ερειπωμένη εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.

Η Μονή εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (η Παρασκευή μετά το Πάσχα) και στις 15 Αυγούστου και πολλά θαύματα της Παναγίας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η Θαυματουργή εικόνα της Κορφιώτισσας (1816) είναι τοποθετημένη σε σκαλιστό εικονοστάσι, έργο του ξυλογράφου Ιωάννου Βασιλείου (1916). Ο ηγούμενος Ζαφείρης αγιογράφησε τους τοίχους της εκκλησίας στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Το 1935 μετατράπηκε το μοναστήρι σε γυναικείο. Επίσημα η γυναικεία κοινοβιακή Μονή ιδρύθηκε το 1980. Οι μοναχές υπό την ηγουμένη Ευαγγελία συνεχίζουν σήμερα το σημαντικό έργο των προκατόχων τους και έχουν μετατρέψει το μοναστήρι σε μια όαση, που οι προσκυνητές βρίσκουν παρηγοριά και ψυχική ηρεμία.

 

 


<- πίσω