Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - 28, 29 και 30 Ιουνίου 2019

 

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ" διοργάνωσε σε συνεργασία με το γραφείο MATTHEOS-TOURS - Αίγιο μια τριήμερη ΕΚΔΡΟΜΗ στο

ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

στις 28, 29 και 30 Ιουνίου 2019.

    

Κόστος συμμετοχής: 120 €/άτομο.

Η τιμή περιλάμβανε την μετακίνηση με πολυτελές πούλμαν, διαμονή με πρωινό στο ξενοδοχείο Romantica στην Αγία Πελαγία Κυθήρων, ο φόρος διανυκτέρευσης (Ν. 4389/2016) καθώς και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από και προς το νησί.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
   Κυρία Μανωλοπούλου Δέσποινα, τηλ. 6984 14 2411
   Κυρία Πρίνου Τσαμτσούρη Δήμητρα, τηλ. 6976 61 6337
   Κυρία Ντούρου Ελένη, τηλ. 6974 66 8577

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

Παρασκευή 28 Ιουνίου:
Συγκέντρωση των εκδρομέων ώρα 6.00 π.μ. στο πηγάδι στο Λόγγο και αναχώρηση για Κόρινθο, Τρίπολη με στάση για καφέ στη σήραγγα Αρτεμισίου. Συνεχίζουμε για Σπάρτη και Νεάπολη Λακωνίας όπου θα γευματίσουμε. Κατόπιν θα επιβιβαστούμε στο φεριμπότ για Κύθηρα στις 2.30 μ.μ.
Μετά την άφιξή μας στο Διακόφτι και αφού επισκεφθούμε το ονομαστό μοναστήρι της Αγίας Μόνης θα καταλήξουμε στην Αγία Πελαγία στο ξενοδοχείο Romantica. Μετά την τακτοποίησή μας στο ξενοδοχείο ο χρόνος είναι ελεύθερος για βόλτα και δείπνο.

Σάββατο 29 Ιουνίου:
Μετά το πρωινό θα συνεχίσουμε την ξενάγησή μας στο νησί με τη βοήθεια επαγγελματία ξεναγού. Θα επισκεφθούμε το προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας προστάτιδας των Κυθήρων και στη συνέχεια τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Αφού ξεναγηθούμε στο ενετικό κάστρο θα συνεχίσουμε για το γραφικό Καψάλι. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό. Κατόπιν θα περάσουμε από την γέφυρα του Κατουνίου και τέλος θα επιστρέψουμε στην Αγία Πελαγία μέσω Καλάμου. Απόγευμα ελεύθερο για μπάνιο και βραδινή διασκέδαση.

Κυριακή 30 Ιουνίου:
Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο και θα επισκεφθούμε πρώτα το χωριό Ποταμός όπου κάθε Κυριακή γίνεται παζάρι και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Μυλοπόταμο και τον καταρράκτη της Φόνισσας. Μεσημεριανό γεύμα στο όμορφο ψαροχώρι του Αυλαίμονα. Τέλος θα συνεχίσουμε για το Διακόφτι όπου θα επιβιβαστούμε το φεριμπότ για την Νεάπολη στις 5.00 μ.μ.
Επιστροφή στο Λόγγο μέσω Σκάλας, Σπάρτης, Τρίπολης με ενδιάμεσες στάσεις και άφιξη το βράδυ.

Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί.

 

Ξεκινήμα τα χαράματα ...

 

... και το πρώτο καφεδάκι

... και βέβαια πάντα με ένα τραγουδάκι (00:02:26):    Video in mehreren Browser anzeigen

 

 

Γεύμα στη Νεάπολη Λακωνίας ... και επιβίβαση στο φεριμπότ για Κύθηρα

 

    Τα Κύθηρα

    

Τα Κύθηρα βρίσκονται στην νότια Ελλάδα, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, στο σημείο που το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος συναντώνται.

Το νησί κατοικήθηκε το 961 από τον Νικηφόρο Φωκά. Τον 10ο αιώνα οι νέοι κάτοικοι ήρθαν σε μεγάλα κύματα από την Μονεμβασιά και ίδρυσαν την πρωτεύουσα Παληοχώρα.

Με την Δ΄ Σταυροφορία οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη και δημιούργησαν το 1204 την Λατινική Αυτοκρατορία, οι Ενετοί καταλαμβάνουν τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων και παράμεινε στην Δημοκρατία της Βενετίας μέχρι την πτώση της το 1797.

Το 1798 το νησί καταλαμβάνουν οι Γάλλοι, περνά στην κατοχή των Ρώσων το 1799 και το 1800, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, τα Κύθηρα γίνονται τμήμα της ημιαυτόνομου Επτάνησου Πολιτείας. Η Επτάνησος Πολιτεία έπαψε να υφίσταται με την συνθήκη του Τιλσίτ το 1807 και τα Επτάνησα πέρασαν πάλι στην κατοχή των Γάλλων. Αλλά το 1809 το νησί κατέλαβαν οι Άγγλοι, όπως έκαναν και με τα άλλα Επτάνησα. Το 1815 ιδρύεται με την συνθήκη των Παρισίων το Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Οι Άγγλοι πραγματοποίησαν στο νησί δεκάδες έργα που το αναγέννησαν, τα οποία κατασκευάστηκαν με την μέθοδο της επίταξης εργασίας και καταπιέζοντας τους κατοίκους. Ανάμεσα στα έργα εκείνης της περιόδου είναι τα λοιμοκαθαρτήρια στο Καψάλι, οι δρόμοι που ένωναν τα χωριά, η εντυπωσιακή πέτρινη γέφυρα στο Κατούνι, καθώς και άλλες παρόμοιες γέφυρες στον Ποταμό. Στο Καψάλι και τη Μυρτιδιά, έργα ύδρευσης, τα Αγγλικά Σχολεία. Καθώς και οι φάροι στο Μουδάρι και στο Καψάλι. Επίσης οι Άγγλοι παρείχαν κίνητρα για την παραγωγή ελαιολάδου, σιτηρών και κρασιού. Εξαιτίας της Αγγλικής διοίκησης στο νησί κατέφυγαν πολλοί αγωνιστές του 1821, ανάμεσα στους οποίους ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Στις 28 Μαΐου 1864 τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Αξιοθέατα

Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα με κυριότερο τα πολυάριθμα και διάσπαρτα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, παραδοσιακά χωριά και το λοφώδες τοπίο. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία και μερικά αγγλικά. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:
   • Η Χώρα με τα παραδοσιακά στενά, την αρχιτεκτονική της και το κάστρο της. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
   • Το Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί. Απέναντι από το Καψάλι βρίσκεται η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα με επισκέψιμο σπήλαιο.
   • Η Παλαιόχωρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και η Κακή Λαγκάδα, η έξοδος του μεγάλου φαραγγιού της Παλαιόχωρας νότια της Αγ. Πελαγίας.
   • Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταρράκτη της Φόνισσας - ή της Νεραΐδας, όπως ονομάζεται τώρα - και την μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο. Το εντυπωσιακό τοπίο και τα συντηρημένα Βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο. Τόσο ο Μυλοποτάμος όσο και η Κάτω Χώρα έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί.
   • Ο Αυλέμονας, ήσυχο λιμανάκι με μικρό Ενετικό κάστρο.
   • Τα μεσαιωνικά Αρωνιάδικα και η αλληλουχία παραδοσιακών χωριών στο κέντρο του νησιού.
   • Η γέφυρα στο Κατούνι, που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1829, και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.
   • Στο νησί υπάρχει μεγάλο πλήθος από παλαιούς ναούς και μονές από τον 13ο αιώνα και ύστερα. Τρία μοναστήρια, η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, προστάτιδα του νησιού, η Αγία Μόνη (πάνω από το Διακόφτι) και η Αγία Ελέσσα (πάνω από το χωριό Λιβάδι) βρίσκονται σε αντικρυστές κορυφές βουνών. Σε τρία σημεία (στο Μυλοπόταμο, στην Αγία Πελαγία και στον Κάλαμο) υπάρχουν ναοί μέσα σε σπήλαια.
   • Οι κυριότερες παραλίες είναι το Διακόφτι, η Παλαιόπολη, το Καλαδί, οι Όχελες, η Φυρή Άμμος, το Μελιδόνι, το Καψάλι,η Αγία Πελαγία, οι Φούρνοι, ο Χαλκός, η Κομπονάδα,η Πλατιά Άμμος.

 

Χώρα

 

Καψάλι

 

Μυλοποτάμος

                    Μυλοποτάμος                                                                              Καταρράκτης της Φόνισσας

                                                        Οι Νερόμυλοι στα ρεματιά του Μυλοποτάμου

 

Το ψαροχώρι του Αυλαίμονα

 

Παλαιοχώρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα

Αγία Πελαγία

Η γέφυρα στο Κατούνι

Γέφυρα Ποταμού                                                  Ανεμόμυλος

Ο Φάρος στο Μουδάρι

 

Μονή Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Η Μονή βρίσκεται δυτικά στα Κύθηρα και είναι χτισμένη κοντά στη θάλασσα σε πευκόφυτη περιοχή. O ναός της είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα που θεωρείτε η προστάτιδα των Κυθηρίων. Η εικόνα βρέθηκε από ένα βοσκό τον 13ο αιώνα στην περιοχή Μυρτίδια που ονομάζονταν έτσι από τις πολλές μυρτιές που έχει η περιοχή. Στην θέση εύρεσης της εικόνας ο πτωχός βοσκός έχτισε ένα μικρό εκκλησάκι και στην περιποίησή του αφιέρωσε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του. Μετά τον θάνατο του ευσεβούς βοσκού, την περιποίηση του μικρού ναού της Μυρτιδιώτισσας ανέλαβε ο μοναχός Λεόντιος ο οποίος με την χρηματική βοήθεια των Κυθηρίων μεγάλωσε λίγο το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε γύρω του μερικά κελιά για την φιλοξενία των προσκυνητών. Όμως το πλήθος των προσκυνητών από διάφορα μέρη δημιούργησε την ανάγκη ενός μεγαλύτερου ναού και έτσι ξεκίνησε οι οικοδόμηση του σημερινού ναού.

    

 

Μονή Αγία Μόνη

Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μόνης βρίσκεται ανατολικά των Κυθήρων στην οροσειρά πάνω από το Διακόφτι. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1767 ένας βοσκός επ’ ονόματι Βιάρος βρήκε μέσα σε σκίνο μία αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου με την επιγραφή "Ἡ Μόνη τῶν πάντων ελπίς". Στην περιοχή είχε πέσει αστροπελέκι και κατεστράφησαν τα πάντα εκτός από την εικόνα. Το 19ο αιώνα έγιναν έργα προς ανακαίνιση και επέκταση της μονής. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βασιλική μονόκλιτη. Το πώρινο κωδωνοστάσιο άρχισε να κατασκευάζεται το 1848. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Αργύρη το 1841.

    

 

Μονή Αγία Ελέσσα

Στο βουνό πάνω από το χωριό Λιβάδι που μαρτύρησε η Αγία Ελέσα, βρίσκεται σε υψόμετρο 433 μέτρων το ιερό προσκύνημα της Αγίας Ελέσας.

Η Αγία Ελέσα ήταν θυγατέρα ενός πλούσιου άρχοντα από την Πελοπόννησο που τής εξέφρασε την επιθυμία του να την δει παντρεμένη με όποιον άρχοντα επιθυμούσε, όμως η Ελέσα αρνήθηκε πολλές φορές και κατέφυγε στο νησί των Κυθήρων στην ακτή του Μελιδονίου το 375. Μόλις ο πατέρας της έμαθε που βρισκόταν, την ακολούθησε στα Κύθηρα και προσπάθησε να την μεταπείσει να επιστρέψει κοντά του. Μάταια η προσπάθειά του όμως, αφού εκέινη προέταξε την πίστη της και την αφοσίωση στον Ιησού Χριστό. Οργισμένος την καταδίωξε για να την θανατώσει. Την βασάνισε, την έσυρε από το κεφάλι και εν τέλει την κρέμασε σε μια ξυλοκερατιά, όπου συνέχισε να την χτυπά, ώσπου η Αγία κατέρευσε.

    

Ο πατέρας την έλυσε και την πέταξε στη γη. Ως να αναστήθηκε, η Ελέσα βρήκε τις αισθήσεις της και προσπάθησε να διαφύγει, προσευχόμενη στο Θεό, και τότε σχίσθηκε ο βράχος που πατούσε και πέρασε απέναντι. Ο πατέρας της την έπιασε πάλι και την αποκεφάλισε. Ήταν 1η Αυγούστου του 375 μ.Χ. Ο πατέρας αναχώρησε από το νησί παίρνοντας με τη βία την μία ψυχοκόρη. Η άλλη που είχε κρυφθεί, πήρε το λέιψανο της Αγίας και το έθαψε εκεί στη σχισμή του βράχου. Φρόντισε μάλιστα να επιστρέψει στην Πελοπόνησο και να διαδώσει σε όλους τους Χριστιανούς τα γεγονότα και το μοιραίο τέλος της Αγίας. Στο σημείο εκείνο του μαρτυρίου, οι πρώτοι Χριστιανοί που το επισκέφτηκαν, έχτισαν μικρό υπόσκαφο ναό. Αναφέρεται στις παραδόσεις ότι τα πρώτα χρόνια μετά το θάνατο της Αγίας Ελέσας προσκυνητές από τη Μάνη έρχονταν και λειτουργούσαν το μικρό ναό την 1η Αυγούστου.

Ο σημερινός ναός κτίστηκε το 1871 στο ίδιο σημείο. Πάνω στα θεμέλια του παλαιού ναού κτίστηκε το άγιο βήμα, και πάνω στον τάφο της Αγίας, κτίστηκε η Αγία Τράπεζα. Η σχισμή στο έδαφος είναι ορατή έως σήμερα. Τη μνήμη της Αγίας εορτάζουν οι πιστοί την 1η Αυγούστου, ημέρα που συμπίπτει με την έναρξη του εθίμου του δεκαπεντισμού.

 

    Το Σπηλαίο Αγίας Σοφίας

     Το Σπηλαίο Αγίας Σοφίας βρίσκεται στον όρμο Κόκκαλα, στο Μυλοπόταμο, λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ήπια αξιοποιημένο.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα της Αγίας Σοφίας βρέθηκε μέσα στη σπηλιά και γι' αυτό το λόγο, το τέμπλο που βρίσκεται στην πρώτη αίθουσα είναι ζωγραφισμένο με πολύ σπάνιες αγιογραφίες του 13ου αιώνα. Βαθύτερα στο σπήλαιο βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας. Το εσωτερικό του σπηλαίου είναι ευρύχωρο και γεμάτο με σταλακτιτικό διάκοσμο. Το σπήλαιο έχει έκταση 2.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία επισκέψιμα είναι 200 μέτρα. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

 

Ποταμός

 


<- πίσω