Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ διοργάνωσε σε συνεργασία με το γραφείο MATTHEOS-TOURS - Αίγιο μια μονοήμερη ΕΚΔΡΟΜΗ στην

ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ Κορινθίας
ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ(Ζάχολη)

το Σάββατο 4 Μαΐου 2019.

Κόστος συμμετοχής: 14,00 ΕΥΡΩ ανά άτομο

    

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Αναχώρηση από Λόγγο στις 7.30 π.μ. Στάση για καφέ στα Άνω Τρίκαλα και επίσκεψη στην οικία των Νοταράδων καθώς και στη Μονή του Αγίου Βλάση. Μεσημεριανό φαγητό στα Μεσαία Τρίκαλα. Στην συνέχεια και μέσω Καρυάς, Γκούρας φτάσαμε στη λίμνη Δόξα με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Απογευματινός καφές στην Ευρωστίνη και επιστροφή στο Λόγγο.

 

Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου

Σε απόσταση 2 χλμ από τα Άνω Τρίκαλα, σε μια καταπράσινη πλαγιά της Ζήρειας, βρίσκεται το σεβάσμιο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε περίπου στα 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του.

Η συμβολή του Μοναστηριού ήταν πολύ σημαντική και κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, η οποία λειτούργησε σαν θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής, όπου πλήθος χριστιανών συνέρρεε στο μοναστήρι. Σήμερα η Μονή αποτελεί σπουδαίο κέντρο μοναχικού βίου των Τρικάλων και το 1982 αναγνωρίστηκε ως γυναικεία μονή.

Φημίζεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα και τις εικόνες του Αγίου που χρονολογούνται το 1620-1680. Η θαυματουργή εικόνα φέρει αργυρή επένδυση, με δαπάνες τις οικογένειας Παπαλέκα το 1829.

 

Λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη είχε πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα. Πολύ κοντά στη λίμνη βρίσκεται το χωριό Γκούρα.

 

Αρχαία Φενεός

 

Η Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας.

Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα. Οι καταβόθρες αυτές ο μύθος λέει ότι τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για να διώξει τα νερά που λίμναζαν εκεί.

Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι καταβόθρες αυτές ήταν είσοδος στον Άδη και από εκεί κατέβηκε η Δήμητρα όταν έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη.

    Ο πύργος του τείχους της Ακρόπολης στην αρχαία Φενεό

Ένας τρίτος μύθος λέει ότι κάποτε ο Ηρακλής πήγε στους Δελφούς για να πάρει κάποιον χρησμό, η Πυθία αρνήθηκε να του το δώσει, και τότε ο Ηρακλής άρπαξε τον τρίποδα και τον έφερε στην Φενεό με σκοπό να ιδρύσει εκεί άλλο μαντείο. Στη Φενεό όμως τον περίμενε ο Απόλλων , βλέποντας ο Δίας τα αδέλφια έτοιμα να τσακωθούν ρίχνει ανάμεσα τους κεραυνό, τέλος ο Απόλλων πήρε πίσω τον τρίποδα και ο Ηρακλής το χρησμό που ήθελε.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ο πρώτος οικισμός στο Φενεό, δημιουργήθηκε οπό τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900 π.Χ. κατοικήθηκε από Αρκάδες.

Το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού δημιούργησαν οι Αχαιοί το 1500 π.Χ.

Είχε ιδρυθεί και οικιστεί από τον Φενεό . Στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν οι ναοί της Κιδαρίας Δήμητρας, της Ελευσίνιας Δήμητρας στον οποίο υπήρχαν δυο λατρευτικοί λίθοι και οι ιερείς του ναού τελούσαν μυστήρια, του Ασκληπιού, του Φενεάτου Ερμή μέσα στον οποίο υπήρχε άγαλμα του θεού που το είχε φιλοτεχνήσει ο Αθηναίος Εύχειρ. 10 στάδια από την πόλη ναός του Πυθίου Απόλλωνος , με βωμό από λευκό μάρμαρο, επίσης εκεί βρίσκονταν και οι τάφοι ηρώων πεσόντων σε μάχη. Κοντά στον ναό ήταν η πηγή της Οινόης.

Στη Φενεό υπήρχαν και οι τάφοι του αδελφού του Ηρακλή Ιφικλή πατέρα του Ιόλαου , του Μυρτίλου από τον οποίο έχει ονομαστεί το Μυρτώο πέλαγος, και του Αίπυτου έξω από την πόλη.

Οι Φενεάτες συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με 60 πολεμιστές και στους περσικούς πολέμους. Φενεάτης ήταν και ο Νεολάιδας ολυμπιονίκης στην 96η ολυμπιάδα το 396 π.Χ. στην πυγμή παίδων.

Από τη Φενεό ήταν η Λαονόμη μαμή του Ηρακλή, προς τιμήν του Ερμή γίνονταν τα Έρμαια.

Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Βρίσκετε κοντά στα χωριά Φενεός και Αρχαία Φενεός. Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων, πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσινό. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.

Το τείχος διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης σε συνολικό μήκος 230 μ. και σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 4,50 μ. Η οχύρωση ενισχύεται με τέσσερις ημικυκλικούς πύργους, διαμέτρου 5,50 μ., όπως και έναν κάτοψης τριών τετάρτων του κύκλου, κυμαινόμενης διαμέτρου από 5,90 έως 6,00 μ.

       Τείχος πλάτους 3,20 μ.

 

 

Μια υπέροχη εκδρομή!

.. και φυσικά ο χορός δεν έλειπε!

Δείτε ένα μικρό βίντεο (00:01:57):    Video in mehreren Browser anzeigen

 


<- πίσω