Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ προσκάλεσε τις γυναίκες, μέλη και φίλες του ομίλου στη

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λόγγου.

Η παρουσία των γυναικών ήταν χαρά για μας.

    

 

Χρόνια πολλά στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο!

International Women's Day - Международный женский день - Medzinárodný deň žien - Journée internationale de la femme
Nemzetközi nőnap - Kvindernes internationale kampdag - Ziua internațională a femeii - Međunarodni dan žena
Giornata internazionale della donna - Día Internacional de la Mujer - Internationale Vrouwendag - Dünya Kadınlar Günü
Dia Internacional da Mulher - Dzień Kobiet - આંતરરાષ્ટ્રીય મહિલા દિન - Kansainvälinen naistenpäivä - Internationaler Frauentag
Dia Internacional de les Dones - Roja Cîhanî ya Jinan - Међународни дан жена - Dita Ndërkombëtare e Gruas
Меѓународен ден на жената - Den internasjonale kvinnedagen - Internationella kvinnodagen - Ngày Quốc tế Phụ nữ
国际妇女节 - Hari Perempuan Internasional - Міжнародний жіночий день - Internationale Fraendag - 國際婦女節

 

Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η καθιέρωση αυτή δεν στηρίζεται σε ένα μόνο ιστορικό γεγονός αλλά διάφορους γυναικείους αγώνες.

H Κλάρα Τσέτκιν - ηγετική φυσιογνωμία του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος - όταν το 1910, πρότεινε στο σοσιαλιστικό συνέδριο της Κοπεγχάγης την 8η Μάρτη ως παγκόσμια ημέρα όπου θα τιμώνται οι αγώνες των γυναικών, είχε ήδη υπάρξει η «ημέρα διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες» το 1907, στην Αμερική.

Η πρόταση αυτή, ήρθε σε μια χρονική περίοδο που σημαδεύτηκε από την εξέγερση των 20.000 εργατριών στις βιοτεχνίες ιματισμού της Νέας Υόρκης, μία από τις σκληρότερες απεργίες γυναικών, που διήρκησε από το Νοέμβρη του 1909 ως το Φλεβάρη του 1910.

Τον Μάρτιο του 1911, η φωτιά σε ένα εργοστάσιο της Νέας Υόρκης, της Triangle Waist, κόστισε τη ζωή σε 146 εργαζόμενες.

Σήμερα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (2018) σε μόλις έξι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ίσα δικαιώματα μεταξύ γυναικών και ανδρών: Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Σουηδία.

Μόλις το 34% των γυναικών παγκοσμίως κατέχει θέση ευθύνης στο χώρο των επιχειρήσεων, ενώ σε έξι αραβικές χώρες το χάσμα στον τομέα των μάνατζερ ξεπερνάει το 90% σε βάρος των γυναικών.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ποσοστό των γυναικών βουλευτών είναι πολύ διαφορετικό: Ενώ δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα μεταξύ των 5 βουλευτών από τη Μάλτα, 8 από τους 13 Φινλανδούς βουλευτές είναι γυναίκες (61,5%) και το ποσοστό των Σουηδέζων γυναίκων βουλευτών ανέρχεται στο 55,6%. Από τους 99 βουλευτές της Γερμανίας οι 37 είναι γυναίκες (37,4%). Το ποσοστό για την Κύπρο είναι 33,3% (2 γυναίκες από 6 βουλευτές), η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από 7 γυναίκες στους 22 βουλευτές (31,8%).

Στα εθνικά κοινοβούλια, τα στοιχεία για τις γυναίκες είναι ακόμη χειρότερα: Από τους 300 Έλληνες βουλευτές, 56 είναι γυναίκες (18,7%), ενώ το ποσοστό είναι 30,9% στη Γερμανία, 41,5% στη Φινλανδία και 47,3% στην Σουηδία. Σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες μεταξύ των 28 αρχηγών κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Angela Merkel στη Γερμανία, Theresa May στο Ηνωμένο Βασίλειο και Viorica Dăncilă στη Ρουμανία).

Σύμφωνα με την έκθεση «Η βία κατά των γυναικών και η προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2017, η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία, έχει καταστεί για τις γυναίκες της ΕΕ, μεταξύ 15 και 44 ετών, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.

 


<- πίσω