Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

ΠΑΡΓΑ - ΠΗΓΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ - 22 Σεπτεμβρίου 2019

 

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ" διοργάνωσε σε συνεργασία με το γραφείο MATTHEOS-TOURS - Αίγιο μια μονοήμερη ΕΚΔΡΟΜΗ στην

Πάργα και στις
Πηγές Αχέροντα

στις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Αναχώριση από το Λόγγο 7.00 π.μ.

    

Κόστος συμμετοχής: 24 €/άτομο.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
   Κυρία Μανωλοπούλου Δέσποινα, τηλ. 6984 14 2411
   Κυρία Πρίνου Τσαμτσούρη Δήμητρα, τηλ. 6976 61 6337
   Κυρία Ντούρου Ελένη, τηλ. 6974 66 8577

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

Συγκέντρωση των εκδρομέων ώρα 7.00 π.μ. στο πηγάδι στο Λόγγο (Οδός Ευκαλύπτων) και αναχώρηση για Πηγές Αχέροντα. Πήγαμε την Ιόνια Οδό έως την Άρτα και από εκεί κατευθυνθήκαμε προς Γλυκή και Πηγές Αχέροντα με ενδιάμεση στάθη για ξεκούραση.

Στις Πηγές του Αχέροντα μπορούσαμε να απολαύσουμε τον καφέ δίπλα στο ποτάμι. Όσοι ήθελαν να περπατήσουν στο ποτάμι ή να ασχοληθούν με τις ποικίλες δραστηριότητες που υπήρχαν και να χαρούν τη φύση, έπρεπε να είχαν μαζί τους τα κατάλληλα παπούτσια (αθλητικά)και ενδυμασία (κοντό παντελόνι/μαγιό) για το ποτάμι.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Πάργα για μεσημεριανό φαγητό.

Ανηφορίσαμε στο κάστρο της Πάργας για απογευματικό καφέ και περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης.

Τέλος αναχωρήσαμε το απόγευμα για Λόγγο μέσω Ιόνιας Οδού.

 

Ο Αχέροντας

Ο Αχέρων (Αχέροντας στη δημοτική) είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 m), και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας κοντά στη Γλυκή Θεσπρωτίας.

    

 

Οι πηγές Αχέροντα

Ένα απο τα φυσικά αξιοθέτα του Δήμου Πάργας στα σύνορα με τον Δήμο Σουλίου είναι οι Πηγές Αχέροντα, 2 χλμ από τον κεντρικό δρόμο Γλυκής–Πάργας.

Οι πηγές Αχέροντα βρίσκονται στο όρος Τάμαρος σε υψόμετρο 1600 μέτρων και κοντά στο χωριό Γλυκή. Εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά του Νομού Πρεβέζης όπου σχηματίζει Δέλτα από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης. Ο Αχέροντας λόγω της παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει πλήθος επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85000 στρέμματα, εκ των οποίων 28000 βρίσκονται στο Νομό Θεσπρωτίας και 57000 στο Νομό Πρεβέζης. Εναλλακτικά ο Αχέροντας ήταν γνωστός και ως Μαυροπόταμος, Φαναριώτικος ή Καμαριώτικο ποτάμι.

Πηγές Αχέροντα

 

Η Πάργα

Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας της άλλοτε επαρχίας Μαργαριτίου. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου Πεζόβολος σε υψόμετρο 139 μ. και έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Έχει πληθυσμό 2.415 κατοίκους. Αποτελεί ιστορική έδρα του δήμου Πάργας ενώ η δημοτική ενότητα Πάργας έχει πληθυσμό 3.904 κατοίκους (Απογραφή 2011). Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι, αλλά η Πάργα αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής. Στην δημοτική κοινότητα ανήκουν οι τοπικές κοινότητες Αγιάς, Ανθούσας, Λιβαδαρίου.

Σήμερα η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα. Αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου. Είναι χτισμένη στις παρυφές του ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Η Πάργα τους Καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.

Αξιοθέατα της Πάργας

    - Το ιστορικό Βενετσιάνικο κάστρο της πόλης
    - Το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας
    - Το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης
    - Ο ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχος της Πάργας
    - Το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας
    - Το εκκλησάκι στου Αι.Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία
    - Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μέσα στην πόλη
    - Το κάστρο "του Αλή Πασά" στην Ανθούσα
    - Η υποβρύχια πηγή στον κόλπο Αι Γιαννάκη
    - Τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο
    - Τα δεκάδες εκκλησάκια εντός της πόλης

Το ιστορικό Βενετσιάνικο κάστρο της πόλης              και              το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας

Το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης              και              ο ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχος της Πάργας

Το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας              και              το εκκλησάκι του Αι. Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία

Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μέσα στην πόλη

Το κάστρο "του Αλή Πασά" στην Ανθούσα              και              τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο

 


<- πίσω