Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

19 Απριλίου 2021 - Συλλυπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Ταλαγάνη

Βαριά και δυσαναπλήρωτη η απώλεια του διαπρεπούς αρχιτέκτονα γλύπτη και ζωγράφου

Δημήτρη Ταλαγάνη

ενός επιστήμονα που εκπροσώπησε επάξια τον Ελληνικό πολιτισμό και την τέχνη στην οικουμένη. Ο Δημήτρης Ταλαγάνης υπήρξε επίτιμο μέλος του Φ.Ο.Λ. από το 1980.

Το 1979 έκανε την τιμή στον όμιλό μας να διοργανώσει έκθεση ζωγραφικής και από τότε έργα του καθώς και ένα πιάνο ως δωρεά του, κοσμούν το κτήριό μας.

Το Δ.Σ., τα μέλη και οι φίλοι του Φ.Ο.Λ. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους και τους φίλους του.

    

Ο Δημήτριος Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια. Μετά μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου. Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει. Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d'automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l' Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα.

Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.

Το 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού. Ο Δημήτριος Ταλαγάνης πέθανε στις 15 Απριλίου 2021 σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν για ένα μήνα με Covid-19.

 


<- πίσω