Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 - 9.30 μ.μ.

Το Θαίρος Film Festival έκανε στάση στο φιλόξενο κινηματοθέατρο του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ, όπου παρουσίασε στο φιλοθέαμον κοινό την πρώτη ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο

ΒΑΓΟΝΙ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

σε συνεργασία με το το Institut français de Grèce και την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.

Η προβολή ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, ο οποίος πέθανε στις 17 Ιουνίου 2022.

Είσοδος ελεύθερη

         Το "Βαγόνι δολοφόνων" (Πρωτότυπος τίτλος: Compartiment tueurs) είναι μια Γαλλική αστυνομική ταινία μυστηρίου του 1965 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σεμπαστιάν Γιαπριζό. Πρωταγωνιστούν οι Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Μισέλ Πικολί, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Αλεγκρέ, Ζακ Περίν, Σαρλ Ντενέρ και Πασκάλ Ρομπέρτς.

Πλοκή

Έξι άγνωστοι μεταξύ τους επιβάτες ταξιδεύουν στο ίδιο κουπέ με το νυχτερινό τρένο από τη Μασσαλία για το Παρίσι. Κατά την άφιξη τους στον σιδηροδρομικό σταθμό μία γυναίκα βρίσκεται νεκρή στην κουκέτα της. Η αστυνομία του Παρισιού με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Γρατζιανί, θ' αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο οποίος θα αρχίσει να αναζητά τους υπολοίπους επιβάτες του κουπέ σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο δολοφόνος.

Οι υποψίες της αστυνομίας αρχικά επικεντρώνονται στους υπόλοιπους επιβάτες κι ενώ προσπαθούν να τους εντοπίσουν για να τους αποσπάσουν καταθέσεις, αυτοί αρχίζουν να δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλο. Ο Επιθεωρητής Γρατζιανί και το επιτελείο του τρέχουν και δεν φτάνουν, αλλά ο δολοφόνος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτούς. Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις και εξετάσεις μαρτύρων που γίνονται στο αστυνομικό τμήμα, προσπαθούν να συνδέσουν τους φόνους με το ενδεχόμενο κίνητρο που πρέπει να υπάρχει. Τα ερωτηματικά είναι μεγάλα, η μία υπόθεση ανατρέπει την άλλη και οι δολοφονίες των επιβατών συνεχίζονται καθώς από τους έξι επιβάτες έχουν μείνει μόνο δυο ζωντανοί.

Η αστυνομία και ο Επιθεωρητής Γρατζιανί στο μόνο που ελπίζουν είναι να υπάρξει ένα στραβοπάτημα του δολοφόνου το οποίο τελικά θα γίνει όταν ο νεαρός Ντανιέλ θα επικοινωνήσει με την αστυνομία αποκαλύπτοντας ότι αυτός ήταν ο έκτος επιβάτης του κουπέ αντί της Γκρατσιάνι η οποία τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είχε επιβιβαστεί στο τρένο. Ο Ντανιέλ νωρίτερα είχε διαβάσει της εφημερίδες που έκαναν αναφορά στους θανάτους των υπολοίπων επιβατών και τρομοκρατημένος σπεύδει να κρύψει την φίλη του Μπαμπί, σε ένα ξενοδοχείο η οποία ήταν η πέμπτη επιβάτης του κουπέ. Ο Ντανιέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που έχει με την αστυνομία μιλά με τον Ζαν Λου τον βοηθό του Επιθεωρητή Γρατζιανί, ο οποίος υποδυόμενος τον Γρατζιανί, μαθαίνει που βρίσκεται η Μπαμπί και πηγαίνει να την βρει. Ο Γρατζιανί αργότερα μαθαίνει για το τηλεφώνημα του Ντανιέλ που έγινε και έρχεται αμέσως σε επικοινωνία μαζί του, αναφέροντας του ότι προηγούμενος δεν είχε μιλήσει με τον ίδιο αλλά με τον δολοφόνο που αποκαλύπτεται ότι είναι ο βοηθός του Ζαν Λου ο οποίος συνεργάστηκε με τον Έρικ Γκραντέν τον εραστή της Νταρές για να εντοπίσει τους υπολοίπους επιβάτες του κουπέ. Το κίνητρο των δολοφονίων αποκαλύπτεται τελικά ότι ήταν οι 60.000 γαλλικά φράγκα που ο Έρικ μαζί με τον Ζαν Λου είχαν αποσπάσει παρανόμως από την Ελιάν Νταρές και ότι οι δολοφονίες των επιβατών του κουπέ έγιναν προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες της αστυνομίας.

 


<- πίσω