Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

1924 - 2024

           "100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ"
Εκατό χρόνια ζωής, δημιουργίας και πολιτισμού στο κοινωνικό σύνολο.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024 - 9.00 μ.μ.

Παιδική Θεατρική Σκηνή Λόγγου

- Α Κ Υ Ρ Ω Θ Η Κ Ε -

Η Παιδική Θεατρική Σκηνή Λόγγου θα παρουσιάσει μια διασκευήαπό των έργων

«Η κουνελόσκαλα»
της κυρίας Μαρίας Γιαγιάννου
και
«Ο Γαργαληστής»
του κυρίου Δημήτρη Μπασλάμ

την Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024 και ώρα 9.00 μ.μ. στο Θέατρο Φ.Ο.Λ. του Πολιτιστικού Κέντρου Λόγγου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

      Τρούφης, Πρόσωπο 2: Μάριος Ζήσης
      Μαμά κουνελίνα, Θεία Γαλλίδα: Θωμαή Βιτάλη
      Μπαμπάς Κούνελος, Ήλιος, Πρόσωπο 8: Χριστόφορος Δήμου
      Πεταλούδα, Τερατόσωστο, Πρόσωπο 5: Φρόσω Μπουλούμπαση
      Τερατόσωστο, Πρόσωπο 6: Σωτήρης Μπουλούμπασης
      Νεύτωνας, Γαργαληστής, Φιλόσοφος Επίκουρος: Παναγιώτης Πασχάκης
      Φρίντα Κάλο, Πρόσωπο 3: Σοφία Παπαγιαννοπούλου
      Οδυσσέας Ελύτης, Πρόσωπο 1: Δημήτρης Ντράζιο
      Μαρία Κάλλας, Αστυνόμος: Μαριάννα Βιτάλη
      Πρόσωπο 7 Νικόλας, Τερατόσωστο: Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
      Πελαγία σερβιτόρα, Πρόσωπο 4: Αγγελική Γιαννουλάτου
      Αφηγήτρια, Πρόσωπο 5 και Πόσωπο 6: Μαρία Οικονόμου

      ΣΚΗΝΙΚΑ και ΒΙΝΤΕΟ:    Βέρνερ Χαρίλαος Σόλμπαχ
      ΗΧΗΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ και ΦΩΤΙΣΜΟΣ:    Μάντικας/Αίγιο
      ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ και ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ:    Μαρία Ντούρου-Σόλμπαχ
      ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ:    Γεώργιος Σόλμπαχ
      ΒΟΗΘΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ:    Βασιλική Αντωνοπούλου
      ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ:    Μαρία Ντούρου-Σόλμπαχ

 

 

«Η κουνελόσκαλα»

είναι ένα παραμύθι της Μαρίας Γιαγιάννου.

Ένα πρωτότυπο, δημιουργικό παραμύθι που προτείνεται ως μια τρυφερή επαφή του παιδιού με την ομορφιά και τις προκλήσεις της τέχνης και της γνώσης, αλλά και ως ένα κάλεσμα προς την ομαλή αυτονόμησή του.

Ένα πρώτο ταξίδι αυτογνωσίας για το μικρό κουνέλι, όπου θα μάθει όχι μόνο να βοηθάει αλλά και ότι δεν χρειάζεται να ανεβαίνεις πάντα ψηλά για να είσαι ευτυχισμένος – η φιλία και η σοφία πατάνε γερά τα πόδια τους στη γη.

    

 

Η συγγραφέας

Η Μαρία Γιαγιάννου γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ, Πολιτιστική Διαχείριση και Φιλοσοφία της Τέχνης. Είναι συγγραφέας και θεωρητικός τέχνης. Επιμελείται εικαστικές εκθέσεις καθώς και άλλα πολιτιστικά events, ενώ έχει συνεργαστεί με γκαλερί, διαφημιστικές εταιρείες, περιοδικά και εφημερίδες.

Άνθρωπος του θεάτρου, καθώς έχουν παρασταθεί αρκετά έργα της όπως τα «Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας», «Άνγκρια», «Κάλλας: εκποίηση», «Εκτός Εαυτού», «Όχι μουσική», πέρασε τα τελευταία χρόνια στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά και ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της με τον μικρό αλλά αξιόλογο κατάλογό της. Τελευταίο βιβλίο της, η «Οικογένεια Δωματίου» σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Μια οικογένεια σε νέο σπίτι, με άδεια δωμάτια, με φαντασία, με μη επιλογές που γίνονται επιλογές, με αγάπη και ομορφιά από όσα δεν φαίνονται.

    

Το πρώτο παραμύθι της Η Κουνελόσκαλα (εικ: Κ. Θεοχάρης, Καλέντης, 2021) ήταν υποψήφιο στα Βραβεία του Χάρτη και στο IBBY (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Το παραμύθι της Έχω έναν καλό Παππούα (εικ: Ν. Σταματιάδη, Σμίλη, 2022) μπήκε στη Χρυσή Λίστα του Elniplex για τα καλύτερα του 2022 και ήταν υποψήφιο στα Βραβεία του Χάρτη. Συμμετείχε ως θεατρική συγγραφέας στο πρότζεκτ του Ωδείου Αθηνών HUMANITAS/ Από σκηνής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ εφήβων (Μάρτιος 2023) και στο Στούντιο Συγγραφής της εφηβικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (2022-2023). Πιο πρόσφατο βιβλίο της το πεζογραφικό δοκίμιο R.I.F. Ο θάνατος στο φέισμπουκ (Στερέωμα, 2022).

Η Μαρία Γιαγιάννου ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

 

 

«Ο γαργαληστής»

είναι ένα μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπαλσάμ.

Η ιστορία του γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το «κλέψει» και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν.

Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

    

 

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Πασλαμούσκας, περισσότερο γνωστός υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του ως Δημήτρης Μπασλάμ, είναι Έλληνας μουσικός και συγγραφέας παραμυθιών.

Γεννημένος στην πόλη της Έδεσσας του Νομού Πέλλας, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 16 ετών, προκειμένου να σπουδάσει μουσική και πιο συγκεκριμένα κοντραμπάσο. Συνεργάστηκε με αρκετούς καλλιτέχνες της ελληνικής ροκ και εναλλακτικής σκηνής και συμμετείχε σε πολλούς δίσκους.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Δημήτρης Μπασλάμ εκδίδει το πρώτο του παιδικό παραμύθι, τον "Γαργαληστή". Ακολουθούν ο "Αγησίλαγος" το 2007, η "Θυμωμένη Μπετονιέρα" το 2009, το "Πουλόβερ" το 2019, το "Λέω να Πετάξω" το 2011.

    

 

<- πίσω