Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕIΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

 

Σάββατο, 30 Μαΐου έως Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

Εξαήμερη εκδρομή στις Δαλματικές Ακτές

- Α Ν Α Β Λ Η Θ Η Κ Ε    λόγω της πανδημίας -

 

   

Το Δ.Σ. του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ" διοργανώνει σε συνεργασία με το γραφείο MATTHEOS-TOURS - Αίγιο

Εξαήμερη εκδρομή στις
Δαλματικές Ακτές

από 30 Μαΐου 2020 έως και 4 Ιουνίου 2020.

Τίρανα - Μπούντβα - Νέουμ - Ντουμπρόβνικ - Μόσταρ - Κότορ - Κρούγια - Αργυρόκαστρο.

Κόστος συμμετοχής 295 ευρώ το άτομο.

 

Στη τιμή περιλαμβάνονται η μεταφορά με πολυτελές πούλμαν, 5 διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια, ξεναγός, τοπικός ξεναγός στο Κότορ και το Ντουμπρόβνικ, διόδια, είσοδοι πόλεων, φόροι.

Επιπλέον επιβάρυνση για μονόκλινο δωμάτιο 75 ευρώ το άτομο. Διαμονή στα ξενοδοχεία: Continental vora Τίρανα - 30 Μαΐου, Hotel Adria Νέουμ - 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου και Hotel Panorama Κρούγια - 3 Ιουνίου.

Δηλώσεις συμμετοχής ανάλογα με την διαθεσιμότητα δωματίων.
Με τη δήλωση συμμετοχής θα καταβάλλονται 100 ευρώ ως προκαταβολή - Εξόφληση έως 9 Μαΐου 2020.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
   Μανωλοπούλου Δέσποινα 6984 14 2411
   Πρίνου Τσαμτσούρη Δήμητρα 6976 61 6337
   Ντούρου Ελένη 6974 66 8577

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

1η ΗΜΕΡΑ:


Συγκέντρωση ώρα 6.00 π.μ. στο Λόγγο (πηγάδι - Οδός Ευκαλύπτων) και αναχώρηση για Τίρανα με ενδιάμεσες στάσεις Ρίο, Αντίρριο, Αμφιλοχία, Τέρροβο, Κακαβιά. Περνώντας από τα σύνορα περνάμε από τις πόλης Αργυρόκαστρο, Φιέρι, Δυρράχιο και φτάνουμε Τίρανα, περιήγηση με το λεωφορείο. Θα δούμε την εκκλησία της Αρχιεπισκοπής αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου, τις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας και στα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο. Δίπλα θα δούμε την Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey που χτίστηκε το 1789, καθώς και τον πύργο του ρολογιού που χτίστηκε το 1830. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του εθνικού Ήρωα Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη καβάλα στ' άλογο και γύρω κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία. Τελειώνοντας τη περιήγηση στο κέντρο των Τιράνων, βλέπουμε την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία καλών τεχνών, το Πανεπιστήμιο, το Sheraton και δίπλα το στάδιο Qemal Stafa. Το κομβικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη και η πλατιά της Μητέρας Τερέζας. Δείπνο στο ξενοδοχείο – διανυκτέρευση.

      

Τα Τίρανα

Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας. Τα Τίρανα έγιναν πρωτεύουσα της Αλβανίας το 1920 και τότε είχαν καταγραφτεί 244.200 κάτοικοι. Σήμερα ο Δήμος Τιράνων έχει 557.442 κατοίκους (2015) και ο Νομός Τιράνων έχει πάνω από 883.996 κατοίκους (2018). Η πόλη διαθέτει πολλά δημόσια ιδρύματα και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ αποτελεί και το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

      Τίρανα - Μνημείο Σκεντέρμπεη/Σκάντερμπεγκ            διαβάστε περισσότερα ...

 

2η ΗΜΕΡΑ: Τίρανα – Μπούντβα - Νέουμ


Μετά το πρωινό αναχωρούμε για Μαυροβούνιο. Περνάμε από της πόλεις Λέζα φτάνουμε στα σύνορα (Σκόδρα), και η πρώτη πόλη του Μαυροβούνιου που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας είναι το Μπαρ το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Συνεχίζουμε για Μπούντβα, και μέσω της παραθαλάσσιας διαδρομής που θα ακολουθήσουμε θα έχουμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε το όμορφο νησάκι του Αγίου Στεφάνου. Άφιξη στη Μπούντβα ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης μέσα στο κάστρο. Ερευνητές και ιστορικοί υποστηρίζουν πως η παλιά πόλη ήταν αρχικά νησί και αργότερα ενώθηκε με την ακτή σχηματίζοντας έναν αμμώδη ισθμό. Λέγεται πως η περιοχή ανακαλύφθηκε από κάποιον Έλληνα ναυτικό που ονομαζόταν Boutoua. Αργότερα τις ακτές του Μαυροβουνίου κατέλαβαν οι Βενετοί, την επιρροή των οποίων βλέπουμε και στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της παλιάς πόλης. Στην παλιά πόλη της Μπούντβα, όπου κυριαρχεί η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, θα θαυμάσουμε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Μαρίας της Πούντα και της Αγίας Τριάδας, θα δούμε το φρούριο – Σιταντέλ – που χρονολογείται από τον 5ο–6ο αιώνα.

Η Μπούντβα

Η Μπούντβα ή αρχαία Βουθόη (μαυροβουνιακά και σερβικά: Будва, Budva) είναι παραθαλάσσια, τουριστική πόλη του Μαυροβουνίου, έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος Η πόλη στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 13.338 κατοίκους. Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αδριατικής ακτής που κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.. και που αναφέρεται ότι ιδρύθηκε από τον Κάδμο το Θηβαίο. Στη βιβλιογραφία παρουσιάζεται και με τα ονόματα Βουθοία, Βουθούη, Βουθοίη, Βούδουα, Βουλούα και Βουτούα. Απέναντι από τη Μπούντβα υπάρχει το νησί του Αγίου Νικολάου.
    

                                                       Μπούντβα - νησί Σβέτι Στέφαν (Άγιος Στέφανος)            διαβάστε περισσότερα ...

2η ΗΜΕΡΑ: Νέουμ

Άφιξη στο Νέουμ. Δείπνο στο ξενοδοχείο – διανυκτέρευση.

      

Το Νέουμ

Το Νέουμ είναι πόλη και δήμος στο καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οντότητας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Είναι η μόνη πόλη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με πρόσβαση στην Αδριατική Θάλασσα. Το 2009 ο πληθυσμός του δήμου του Νέουμ (οπτσίνα) ήταν 4.605 κάτοικοι. Το 1991 ο πληθυσμός της πόλης ήταν 4.268 άτομα.

      Νέουμ            διαβάστε περισσότερα ...

 

3η ΗΜΕΡΑ: Νέουμ - Ντουμπρόβνικ - Νέουμ


Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε την ξενάγηση μας σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου, το Ντουμπρόβνικ, πόλη προστατευόμενη από την UNESCO. Στην πόλη με την ονομασία ‘Ραγκούσα’ θα δούμε τα ανάκτορα, το Σπόνζα του 16ου αιώνα, το παλάτι των Ρέκτορς, στον καθεδρικό ναό και στην εκκλησία του προστάτη της πόλης του Αγίου Βλασίου, την εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, το Φραγκισκινό μοναστήρι και το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης. Η Παλιά Πόλη είναι περιτριγυρισμένη από τείχη του 10ου αιώνα, τα μεγαλύτερα ίσως στην Ευρώπη. Εδώ, θα δείτε επίσης τη μικρή και τη μεγάλη κρήνη του Ονούφριου, καθώς και τα φρούρια Μινσέτα, Μποκάρ, Σεντ Ιβάν, Ρεβελίν και Λοβρίτζενακ. Χρόνος ελεύθερος στο κέντρο της πόλης και προαιρετικά προγράμματα (κρουαζιέρα στο νησί Λόκρουμ και τελεφερίκ). Επιστροφή στο ξενοδοχείο στο Νέουμ - Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Το Ντουμπρόβνικ

Το Ντουμπρόβνικ (ιστορικά Ragusium) είναι μια πόλη 43.770 κατοίκων στην Δαλματία της Κροατίας. Για αιώνες ήταν μετά την Βενετία το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο. Η πόλη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.
    

                                                                                            Ντουμπρόβνικ            διαβάστε περισσότερα ...

 

4η ΗΜΕΡΑ: Νέουμ – Μόσταρ - Νέουμ


Μετά το πρωινό μας συνεχίσουμε για το Μόσταρ, παλιά γέφυρα (Stari Most). Είναι η βασίλισσα του Νερετβα γιατί είναι κτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, πόλη μαρτυρική ανά τους αιώνες με σύμβολο της τη Νέα Γέφυρα με τους Πύργους χαρακτηρισμένη από την UNESCO σαν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η γέφυρα, που είχε χτιστεί επί οθωμανικης κυριαρχιας έπη 9 χρονιά από το 1557 μέχρι 1566 με εντολή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Έχει 30 μέτρα μακρός, και είναι 20 μέτρα πάνω από τον ποταμό Νερετβα. Καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Αφού περιηγηθούμε στην πόλη συνεχίζουμε γυρίξουμε στο Νέουμ. Δείπνο στο ξενοδοχείο - διανυκτέρευση.

      

Το Μόσταρ

Το Μόσταρ (σερβικά: Мостар, κροατικά: Mostar) είναι μια πόλη και δημοτική αρχή της Βοσνίας επί του ποταμού Νερέτβα και είναι η πέμπτη σε μέγεθος πόλη στη χώρα. Το όνομα της πόλης οφείλεται στο κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, τη γέφυρα Στάρι Μοστ (Βοσνιακά: Stari Most, μετάφραση: παλαιά γέφυρα) και τους πύργους στις άκρες της, που ονομάζονται (Βοσνιακά: mostari, μετάφραση: φύλακες της γέφυρας) (μοστάρι). Η γέφυρα, που είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκτεταμένες καταστροφές, και πολλα θύματα μεταξύ των κατοίκων της, γνώρισε και η υπόλοιπη πόλη.

      Μόσταρ - Stari Most            διαβάστε περισσότερα ...

 

5η ΗΜΕΡΑ: Νέουμ – Κότορ


Η πολύ του Κότορ είναι κτισμένη στους πρόποδες του απόκρημνου ορεινού όγκου Λόβτσεν (1.479 μ.) στο νότιο άκρο του ομώνυμου όρμου στις ακτές της Αδριατικής. Ο περιώνυμος θαλάσσιος κόλπος είναι ελικοειδής και μοιάζει με φιόρδ συνθέτοντας ένα θαυμάσιο φυσικό λιμάνι, αποτελούμενο από 4 όρμους, πού συνδέονται με στενούς πορθμούς. Θα επισκεφθούμε την παλαιά πόλη η οποία προστατεύεται από τον παγκόσμιο οργανισμό της UNESCO από το 1979, oπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Τρύφωνος και οι Ναοί του Αγ. Νικολάου, του Ταξιάρχη Μιχαήλ και του Αγ. Λουκά. Αγέρωχο και επιβλητικό στέκει το Φρούριο του Αγίου Ιωάννου, πού αν θέλεις να το κατακτήσεις πρέπει ν΄ ανέβεις με υπομονή τα 1200 σκαλοπάτια του.

Το Κότορ

Το Κότορ είναι μια παραθαλάσσια πόλη του Μαυροβουνίου. Η πόλη (μαζί με την πόλη Ντομπρότα/Dobrota βορείως ουσιαστικά δημιουργούν μια πόλη) έχει πληθυσμό 13.176 και είναι το διοικητικό κέντρο του Δήμου Κότορ. Ο Δήμος Κότορ έχει πληθυσμό 22.947 και συμπεριλαμβάνει τις γειτονικές πόλεις και μικρά χωρία γύρω από το κόλπο του Κότορ.

Το παλαιό Μεσογειακό λιμάνι του Κότορ είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Οι ενετικές επιρροές φαίνονται στην αρχιτεκτονική της πόλης. Ο κόλπος του Κότορ (Boka Kotorska) ορισμένες φορές καλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης.

    

                                                                                                  Κότορ            διαβάστε περισσότερα ...

5η ΗΜΕΡΑ: Κότορ - Κρούγια


Στην συνεχεία πέρναμε τα σύνορα Μαυροβούνιου - Αλβανίας και φτάνουμε το απόγευμα στην Κρούγια. Περιήγηση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας στην Οθωμανική περίοδο, εντυπωσιακή ορεινή πόλη με πανέμορφο παζάρι και το κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή το οποίο συνδέεται στενά με τον άρχοντα και στρατιωτικό των Αλβανών Γεώργιο Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο - διανυκτέρευση.

      

Η Κρούγια

Η Κρούγια είναι πόλη της βορειοκεντρικής Αλβανίας με 15.829 κατοίκους (2004). Ευρισκόμενη ανάμεσα στο Όρος Κρούγια και τον ποταμό Ίσεμ, απέχει από την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, μόνο 20 χλμ.

Το όνομα της πόλης σχετίζεται με την Αλβανική λέξη kroi, που σημαίνει «πηγή». Σε βυζαντινά έγγραφα των αρχών του 7ου αιώνα έχει αποδοθεί ως Κροαί, ενώ στα μεσαιωνικά λατινικά ήταν γνωστή ως Croia, Croya και Croarum. Κατά την οθωμανική εποχή ήταν επίσης γνωστή ως Ακ Χισάρ ή Ακτσαχισάρ από τις τουρκικές λέξεις ακ (άσπρο) και χισάρ (κάστρο).

      Κρούγια            διαβάστε περισσότερα ...

 

6η ΗΜΕΡΑ: Κρούγια – Αργυρόκαστρο – Μπιζάνι – Λόγγος


Μετά το πρωινό μας περνώντας από Δυρράχιο και Φιέρι στην συνεχεία θα δούμε το Τεπελένι οπού θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον άγαλμα του Αλί Πασά και το κάστρο του. Βλέπουμε όλα τα βουνά γύρω από τον Δρίνο ποταμό και τον Αώο, όπου έγιναν οι φονικότερες ίσως μάχες αυτού του ηρωικού έπους του 1940-1941. Συνεχίζουμε για Αργυρόκαστρο, πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914). Γνωρίζουμε από ψιλά στο κάστρο της την ιστορία της πέτρινης πόλης και του κάστρου. Το Αργυρόκαστρο με πληθυσμό 30.000 κατοίκων περίπου. Το ιστορικό κέντρο και αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο "ψηφιδωτό", που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. "Κρεμασμένη" από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου "δένει" αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Συνέχεια επίσκεψη στο χωριό Βουλιαράτες στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους, υπερασπίζοντας την Ελευθερίας της πατρίδας το 1940. Στη συνέχεια αναχωρούμε για τα Ελληνοαλβανικά σύνορα Κακαβιάς και μέσω Καλπακίου θα μπούμε στην Ιονία Οδό και από Μπιζάνι (στάση), θα κατευθυνθούμε προς Αντίρριο – Ρίο, άφιξη στο Λόγγο το βράδυ.

Το Αργυρόκαστρο

Το Αργυρόκαστρο (Αλβανικά: Gjirokastër]) είναι πόλη της Αλβανίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, με πληθυσμό 43.000 κατοίκων περίπου. Η παλιά της πόλη είναι εγγεγραμμένη (2005) στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς «ως σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες».

Το Αργυρόκαστρο βρίσκεται στα δυτικά της πεδιάδας του ποταμού Δρίνου και μεταξύ των ορεινών όγκων του Λόγγου και του Μακρύκαμπου. Επίσης περιστοιχίζεται από τέσσερις λόφους: Ασφάκα, Παλιορτό, Μανουλιάτι, Ντουναβάτι. Στο κέντρο της πόλης υψώνεται το βυζαντινό κάστρο το οποίο επέκτεινε ο Αλή Πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα.

    

                                                                                          Αργυρόκαστρο            διαβάστε περισσότερα ...

 

 


<- πίσω